Projektazonosító: KFI_16-1-2017-0217

Projekt címe: Fogászati implantátum-felépítmény és csontpótlás megmunkálásáraalkalmas marógép kifejlesztése a Pi dental Fogászati Gyártó Kft.-nél.

Kedvezményezett neve: Pi dental Fogászati Gyártó Kft.

Projekt tartalmának bemutatása:

A Budapesten két év alatt megvalósuló projekt célja olyan marógép megtervezése és prototípusának elkészítése, mely alkalmas a fogorvosi rendelőkben a csontpótlások megfelelő formára történő kialakítására és fogtechnikában előforduló, fogpótlás készítésére használt anyagok megmunkálására. A projekt soránkifejlesztésre kerülő 5 tengelyes marógép újdonságtartalma, hogy képes a fogorvosok általi csontpótlás meglévő csontból történő kifaragására, így alkalmas a jelenleg ismert legkorszerűbb fogászati beavatkozás (implantáció) során szükséges fogmű elkészítésére. Jelen helyzetben, ha a fogorvos implantáció indikációja esetén a megfogyatkozott csontállományt szilárd csontpótlóval kívánja pótolni, akkor egy Ausztriában működő csontbankból tudja megrendelni a kifaragott pótlást. Projektünk ezen a helyzeten kíván változtatni úgy, hogy lehetővé teszi minden fogorvosi rendelő számára, hogy a berendezés megvásárlásával képessé váljon arra, hogy saját rendelőjében elvégezze csontpótlás kifaragását. A fejlesztés révén olyan eszközt adunk a fogorvos kezébe, melynek segítségével munkáját jelentős idő- és költségmegtakarítással végezheti, beszállítóktól való függését csökkentheti, így jelentős versenyelőnyre tesz szert. Számításaink szerint a berendezés megvásárlásának kezdeti költsége a végfelhasználók számára már egy-két éven belül megtérül.

A jelen fejlesztési projekt során a korábbi, a KMOP-1.1.4-09-2009-0014 számú projektünk K+F eredményeit hasznosítjuk, az ott kifejlesztett megmunkálási technológiákat alkalmazzuk és továbbfejlesztjük. A fejlesztést valós piaci igény hívta életre, hiszen a kétezres évek végétől rohamosan terjedő implantáció térnyerésével beszűkültek a négytengelyes marógép lehetőségei. Ez azért van, mert az implantátum beültetését követően előfordul, hogy a fogorvos szándékosan ferdén helyezi be az implantátumot, vagy, mert az implantátum a becsontosodást követően megváltoztatja helyzetét, a beültetett csonkok egymáshoz képest nagy szögeltéréseket mutatnak. Mivel a felépítménynek követnie kell ezeket szögeltéréseket, ezért ezekben az esetekben a felépítmények megmunkálása feltételezi a munkadarab (fogmű felépítmény) minden irányba történő, egyidejű elforgatását megmunkálás közben, amely sajnos a négy tengellyel történő megmunkálás esetén nem lehetséges. Ebben az esetben szükséges, hogy a befogott munkadarab (elkészítendő fogmű) az ötödik tengely mentén is elfordítható (billenthető) legyen. Ugyanebbe a sorba illeszkedik az a továbbfejlesztési kényszer is, hogy időközben rohamléptekben fejlődő implantációs eljárások szükségessé teszik az ezen eljáráshoz szükséges felépítmények fémből történő megmunkálását is. Ezért az öttengelyes marógépet úgy kell megtervezni, hogy alkalmas legyen nem csak cirkónium, hanem a fogászatban használt fémötvözetek Chrom Cobalt ötvözetek, illetve Titán ötvözetek és üvegkerámia megmunkálására is. A továbbfejlesztés további elemét képezi, hogy a marógépet alkalmassá tesszük steril körülmények között történő megmunkálásra. Ennek az a célja, hogy a fogorvosok a saját rendelőjükben képesek legyenek meglévő (csontbankból) csontból (akár a beteg saját, műtét során szerzett csontjából) CB CT felvétel által szolgáltatott digitális (STL file) adatokból, számítógépen történő tervezés után, csontpótlás megfelelő geometriára történő megmunkálására.

A projekt első évében (2017.07.01-2018.06.30. között) az alábbi műszaki és szakmai előrehaladást értük el:

  • Elkezdődött az öttengelyes marógép műszaki tervezése, első évben a részegységek tervei készültek el, amelyek alapján legyártottuk a működő egységeket.
  • Megtörtént az első tesztdarabok tesztelése és kiértékelése, majd módosítottunk a terveken a szükségleteknek megfelelően, és újra legyártottuk a próbadarabokat.
  • Ennek eredményeként elkészült a marógép „X” „Y” és „Z” tengelyek tesztje és egy-egy végleges tervek szerint legyártott darab, amelyeknek a végleges dokumentációja is elkészült, amelynek alapján a marógép prototípusát le fogjuk gyártani, várhatóan a következő néhány hónapban.
  • A megvalósítási időszakban elkészült az első kísérleti részegység, amelyeken el tudtuk végezni a teszteket, vizsgálni tudtuk a működést, az alkatrészek tartósságát, pontosságát, valamint a visszaállási pontosságot. A tesztelést a fejlesztő gárda teljes személyzete közösen végezte el. A forgácsoló szakember és a műszerész feladata volt az esetlegesen cserélni szükséges alkatrészek azonnali legyártása, a gépészmérnök pedig a terveket és a leírásokat módosította a kiértékelt eredményeknek megfelelően.
  • Terveink szerint az „A” és „B” tengelyek tesztjét követően (amelynek a gyártása jelenleg folyamatban van) 2018 őszén elkészülhet az első részelemekből összeszerelt tesztprototípus, amelynek tesztjét követően, átesik a végleges áttervezésen, megkapja a végleges formaterveket és megkezdődhet a végleges prototípus legyártása.
  • Az első kísérleti darabok legyártásához megvásároltuk a prototípus részegységeihez és kapcsolódó alkatrészeinek legyártásához szükséges alapanyagokat, készelemeket és kiegészítő alkatrészeket.Ezek a következők voltak: húzott hengerelt és öntött acélok, színesfémek, hajtóművek, golyósorsók, csapágyak, és beszereztük a marógép egyik legfontosabb és legköltségigényesebb elemét, a főorsót, és a hozzátartozó meghajtást, amely nélkülözhetetlen a marási tesztek elvégzéséhez. Ezen nyersanyagok megmunkálása jellemzően a forgácsoló gépeken történt, attól függően, hogy síklapú megmunkálásról, vagy hengerszimmetrikus megmunkálásról volt szó. Az alkatrészek összeszerelését, mechanikus alkatrészek gyártását és az elektronikai szereléseket műszerészek végezték el. Ez a munkafázis párhuzamosan zajlott a műszaki megvalósítás kidolgozásával, a tesztdarabok tesztelésével és kiértékelésével.
  • Várhatóan az első teszt prototípust már be fogjuk tudni mutatni a 2018 ősszel kezdődő kiállításokon.

Fotó dokumentáció 2017-02-17

Projekt kezdés sajtóközlemény

Content

Silvercast

Silvercast "A" öntőgép

Hexacast

Hexacast "A" öntőgép

cad/cam

Új CAD/CAM Rendszer

IDS 2017

IDS 2017 kiállítás

Bejelentkezés

Regisztráció

Ajánlatkérés

Nincs bejelentkezve

Kérjük regisztráljon, és akkor jogosult lesz az árak megtekintésére.

NKFIA támogatás
K+F projekt kezdés
K+F projekt befejezés
Szechenyi
Pi dental Fogászati Gyártó Kft. külpiaci megjelenéseinek támogatása
VEKOP-1.3.1-16-2016-00106 azonosító számú projekt